Thursday, October 13, 2011

Begedil Ikan Bilis

Salam..semalam nampak kat blog Leen, pastu terus teringin lagipun lama dah tak buat..balik keje terus pergi beli barang2..
Tapi kami bukan makan begedil dengan soto ke sup ke nasi ke..kami begitu saja macam makan tepung goreng aka jemput2 hehheh sedap..selalunya kalau buat begedil, mmg aku buat begedil ikan bilis je, senang..


Resepi ringkas dan sangat mudah sahaja..

Begedil Ikan Bilis
Sumber: Faiz 

Bahan2nya:
6 biji kentang (rebus bersama 1/2 makan garam sampai empuk)
Segenggam Ikan bilis*
1/2 sudu makan lada sulah* (*ditumbuk halus)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Daun Bawang & daun sup (di potong2 mcm nak tabur atas sup tuh)
1 biji kuning telur
sedikit ajinamoto (jika suka)

1 biji telur (untuk menyalut)

Caranya:
1. Lenyek kentang tapi tak yah lumat sangat, cukup kasar.
2. masukkan semua bahan lain kecuali 1 biji telur, gaul sebati.
3. pastu kepal bulat2.
4. Celup dengan telur (yg sebiji tuh) sebelum digoreng dlm mnyak panas..

Sudah siap..hehhe boleh juga makan ngan sos..



4 comments:

Rozita said...

nak buat yg biasa tu pun fail lg faiz.. hikhik.. marveles ni..ciptaan sendiri kan?

Ozzy Choc D'Luscious said...

dulu2 zaman aku muda2 dulu, makcik aku suka buat begedil daging bawak blik masa raya sbb tahu aku suka makan, aku tnya gitu2 je cemana dia buat..tapi lani rasa begedil dia lain lah..bila dah tahu campur celup2, aku try la..
ko tahu?, aku pernah buat begedil tapi hancur dalam kuali hahahah sbb terlebih letak telur masa gaul (ngan telur putih aku letak)..
ikan bilis..hehhe ko tau la aku mana ada rajin nk beli ayam, daging bagai, nk rebus lg..ikan bilis kan senang..ada je kat dapur waahhahah

E-na Lovely Kitchen said...

apsal e-na malas sgt nk wat begedil ye...mkn suke!!!pos sikit bole

Ozzy Choc D'Luscious said...

alamak ena..nape tak cakap awal2..dah abess laar waahahhaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih