Monday, June 18, 2012

Cili Api 'Seafood'

Assalamualaikum..

Heheh seafood la sangat, padahal ada udang ngan sotong je..udang tu pun aku togelkan je terus..lapar satu, nak habiskan stok satu, la ni nak cukupkan entry kat blog pun satu wahahhaha

 

Masak semalam petang, kul 4 orang dah nak minum petang dah 'mentong', kita orang baru nak lunch..kakkaka bole gitew..

Mudah je aku masaknya, kisarkan 1/2 biji bawang besar, 2-3 biji bawang putih, kunyit sikit dengan agak2 segenggam cili padi (tak tahan pedas boleh kurangkan) dan 1 biji lada besar (merah). Tumis 1/2 bawang yang dihiris2 kemudian masukkan bahan kisar. Bila dah masak masukkan air sikit letak garam, air asam, masukkan sotong dan udang..bila sotong dan udang masak (sekejap je), masukkan santan (aku guna santan kotak) dan air asam..perasanya gula dan garamnya..

Pastu..makan...pedas sampai tercungap-cungap!..

6 comments:

Rozita said...

ko ada aim nak cukupkan entry? bape sebulan? hehe... aku makan lemak cili padi ikan keli kat umah mak aku...spesel..

Faiz said...

tahun lepas 7, tahun ni 10 heheh insyaallah
wahh tu lagi sedapp wei..

ko gi mana, apsal lama tak dengo cita..baru ingat nak mseg ko ke fb, nak tnya ko dah amik bnyak tempahan baju raya ke

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sedap!!! suka..:)) ngencess dah ni hehehe

mama pipie said...

takut aku nak makan kalau dah pedas cungap-cungap hehe

ANIM said...

faiz, ganti dengan ketam ok kot ya..
selalu masak lemak cili api cuma tumbuk cili, kunyit hidup dan bawang kecil...
yg ni guna bawang besar kisar dan bwg putih..tentu lain rasanya

Faiz said...

kak sya, kak sya buat lagi sedap

mama pipie, leh ikut suka nk pedas yg mcmana, klu tak tahan pedas, leh kurgkan lada hehhe

hehe ya la kak, ada juga org msk ciliapi tak guna bawang..emm tekak saya rasa lebih kurg je tapi ce kak anim try rasa plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih