Heheh seafood la sangat, padahal ada udang ngan sotong je..udang tu pun aku togelkan je terus..lapar satu, nak habiskan stok satu, la ni nak cukupkan entry kat blog pun satu wahahhaha
Masak semalam petang, kul 4 orang dah nak minum petang dah 'mentong', kita orang baru nak lunch..kakkaka bole gitew..
Mudah je aku masaknya, kisarkan 1/2 biji bawang besar, 2-3 biji bawang putih, kunyit sikit dengan agak2 segenggam cili padi (tak tahan pedas boleh kurangkan) dan 1 biji lada besar (merah). Tumis 1/2 bawang yang dihiris2 kemudian masukkan bahan kisar. Bila dah masak masukkan air sikit letak garam, air asam, masukkan sotong dan udang..bila sotong dan udang masak (sekejap je), masukkan santan (aku guna santan kotak) dan air asam..perasanya gula dan garamnya..
Pastu..makan...pedas sampai tercungap-cungap!..
6 comments:
ko ada aim nak cukupkan entry? bape sebulan? hehe... aku makan lemak cili padi ikan keli kat umah mak aku...spesel..
tahun lepas 7, tahun ni 10 heheh insyaallah
wahh tu lagi sedapp wei..
ko gi mana, apsal lama tak dengo cita..baru ingat nak mseg ko ke fb, nak tnya ko dah amik bnyak tempahan baju raya ke
Sedap!!! suka..:)) ngencess dah ni hehehe
takut aku nak makan kalau dah pedas cungap-cungap hehe
faiz, ganti dengan ketam ok kot ya..
selalu masak lemak cili api cuma tumbuk cili, kunyit hidup dan bawang kecil...
yg ni guna bawang besar kisar dan bwg putih..tentu lain rasanya
kak sya, kak sya buat lagi sedap
mama pipie, leh ikut suka nk pedas yg mcmana, klu tak tahan pedas, leh kurgkan lada hehhe
hehe ya la kak, ada juga org msk ciliapi tak guna bawang..emm tekak saya rasa lebih kurg je tapi ce kak anim try rasa plak
Post a Comment