Thursday, October 23, 2014

Moist Orange Buttercake & Creamcheese

Salam..
Terima kasih kepada yang sentiasa bertandang (^^,)..walau kadang2 rasa macam takda apa kat sini tapi tetap harap ada sesuatu yang baik yang boleh didapati di sini hehe 

Okey..here we go..kek ni buat sebab teringin..bayangkanlah, orange cake lapis dengan cheese dan dimakan lagi dengan strawberi..kan?..


Ni resepi nya. Resepi lama saya copy paste semula. Kali ni takda susu segar, jadi saya gantikan dengan fresh cream/ non-dairy whipping cream. Kali juga saya tambah parutan kulit oren. Dan adunan pula saya bahagi dua loyang 7x7 inci ya.

Moist Orange Buttercake
Bahan2: (untuk Loyang 9x9)
250g mentega
235g gula
4 biji telur gredB
1/2 sudu makan french vanila (bole guna vanila esen)
290g srf*
1st sodium bikarbonat*
1st baking powder (kalau guna tepung superfine, 2st)*---> ayak
285g susu segar --- saya gantikan dengan non-dairy whipping cream
60g juice oren sunquick (aku guna mandarin, kalu yg oren rasanya masam sikit kut)
Parutan 1 biji kulit oren

Caranya:
1. pukul mentega & gula sampai kembang
2. masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati. kemudian masukkan french vanila, gaul sebati.
3. satukan susu segar dan juice oren (larutan memang akan jadi pekat sedikit)
4. masukkan bahan2 yg diayak td ke dalam adunan 2, selang selikan dengan larutan susu td
^^petua dapat dari mat gebu, bila selang seli mcm nih, last sekali mesti tepung biar tak berketul2
5. masukkan parutan kulit oren. Kaup balik mengunakan spatula.
6. masukkan dalam loyang yg dah di gris & dialas kertas minyak
7. bakar dengan suhu 175degC, 45-50 minit atau sehingga masak.
^^(bila >30minit agak2 dah nak gelap sikit permukaan kek tuh, letakkan kertas minyak/aluminium foil. takyah letak proper sgt, just taruk je asalkan tutup permukaan kek --biar atas tak hitam hangus tapi belah dalam belum masak--)

 

Alhamdulillah..bila letak parutan limau tu, bau dan rasa oren tu semacam lebih menyerlah..insyaAllah..

 
 
Topping Creamcheese
Bahan2: (untuk sebiji kek 7x7 inci kalau topping tebal ya)
180 gram Non-dairy whipping cream
250 gram  Creamcheese (saya guna brand Tatura)
25 gram Mentega (butter)
20 gram Gula icing

Caranya:
1. Pukul non-dairy whipping cream dengan kelajuan sederhana sehingga kental (bila terbalikkan bekas, krim tidak jatuh dan tidak bergerak). Kemudian masukkan dalam peti ais sementara nak sediakan creamcheese.
2. Pukul Creamcheese yang sudah dilembutkan dahulu dengan Mentega sehingga sebati. Pastikan tidak berketul-ketul.
3. Masukkan gula icing dan pukul sebati.
4. Kemudian, masukkan non-dairy whipping cream yang dipukul awal tadi. Boleh dibahagikan kepada 3 bahagian dan masukkan satu bahagian, pukul sebati, ulang dengan bahagian seterusnya sehingga habis. Siap.


Dah boleh lapis kan dengan kek. Hias la kut mana pun yang kita suka. Sebenarnya creamcheese ini juga yang saya guna untuk Red Velvet Cake..sedap insyaAllah..

 

Orait..jumpa lagi insyaAllah..

Wednesday, October 8, 2014

Pavlova

salam..
Alhamdulillah..rasanya kali ni menjadi la pavlova ni..rasa dah tahu kut satu dua sebab napa tak jadi sebelum sebelum ni..:)

 

Resepi ambil dari Joyofbaking. Cuma saya kurangkan gula, lebihkan tepung dan cuka sedikit. Juga krim atas tu saya guna resepi dari Spices Journey.

Resepi:
Pavlova Disc
Source: Joyofbaking 

4 large (120 grams) egg whites --- 4 biji putih telur tanpa timbang
1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar --- 150 gram sahaja
1/2 teaspoon pure vanilla extract --- french vanila
1 teaspoon white vinegar --- cuka makan
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Kaedahnya boleh rujuk kepada website tersebut sangat mudah. InsyaAllah.


Sedikit tips:
1. Gula dimasukkan sedikit demi sedikit.
2. Adunan putih telur akan kelihatan putih berkilat.
3. Pastikan semua gula larut dalam adunan putih telur. Rasa adunan menggunakan 2 jari. Pastikan ia smooth dan tiada rasa kasar gula.
4. Suhu adalah mengikut oven. Mula-mula saya guna 130 degC. setelah 1 jam 15 minit hingga 1 jam 30 minit, pavlova disc tu masih lagi rasa lembut di luarnya (bila disentuh dengan jari). Kemudian saya naikkan suhu ke 150 degC. Selepas ~ 20minit (lebihkurang kalau tidak silap), saya sentuh pavlova disc, dan ia keras..hehe alhamdulillah. Jadi selepas ini saya mungkin naikkan suhu oven saya kepada 150 degC.
5. Kulit pavlova disc mesti keras, kalau tidak, selepas oven dimatikan, pavlova disc akan turun dan yang mengecewakan sekali, ia akan melekit-lekit..:)


Krim untuk topping pavlova memang saya cari lain dari yang lain kerana saya tak berapa gemar jika gunakan fresh cream@non-dairy whipping cream semata.

Ni resepi nya: dari Shiela...SpicesJourney..Saya buat separuh adunan krim ini untuk satu adunan pavlova di atas. Kaedahnya, boleh rujuk kepada website SpicesJouney ya..sangat mudah..semua boleh buat insyaAllah
Klik gambar untuk ke blog SpicesJourney
Terima kasih kepada puan SpicesJourney. Adik2 dan saya suka akan topping pavlova yang begini.

Sunday, August 31, 2014

langsir raya 2014

Salam,
Harap semuanyg bertandang ke sini sihat belaka..


Wednesday, March 12, 2014

Birthday Cake - Rainbow Cake + Car

Salam..
Rainbow cake/ kek pelangi + sport car..saiz 7"x7"x5"..filling & coating buttercream biasa sahaja..tapi bole juga kalau nak letak filling blueberry atau chocolate ganache ya..

Dan, ini bukan sponge cake..ini buttercake.. :)

 


Gambar bawah adalah ehsan dari noly..hehe bahagian dalam rainbow cake..tq noly

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih