Sunday, March 31, 2019

Anekdot - 2

04 Mei 2018: 0753

‘Assalamualaikum..’ salam diucapkan sambil tersenyum.

‘Waalaikumussalam..’ jawab saya.

Pagi-pagi lagi Tuhan sudah beri rasa bahagia dalam hati. Siapa sangka tiada angin, tiada rebut, tiba-tiba crush bagi salam ketika berselisih masuk ofis.

‘Kak, kalau tiap-tiap hari kau senyum cantik macam ni kan bagus. Sejuk hati semua orang tengok. Takda la garang macam singa betina’

Begitulah. Boleh seminggu tahan senyum dibibir hanya dengan satu salam yang membahagiakan.

Sunday, March 3, 2019

Anekdot - 1

25 April 2017: 0708

`Mahu akak recommend kan?’

`Tak usah kak. Soal hati dan perasaan tak boleh dibuat main. Jika tidak di sini, di sana pula yang terluka. Tidak banyak, tentu ada sedikit. Silap perhitungan, dua-dua merana dek kesan diluar jangka.’ Kata saya sambil tersenyum manis.

Eceewahhh..pandai pula saya menjawab. Dari mana ntah datang idea jawapan sebegitu.

Saya pandang kakak tadi. Dia tersenyum memandang saya sebelum berlalu.

Tiba-tiba terfikir, kenapa dia tersenyum sedangkan dia tidak mendengar jawapan dari hati tadi? Ah sudahh..jangan-jangan dia anggap saya senyum tanda setuju.

Tepung Goreng Nasi aka Jemput-jemput

Assalamualaikum..
Yeay!!! akhirnya aku berjaya buat tepung goreng yang boleh dimakan ahhahahahah alhamdulillah..sebelum ni tak pandai buat. Kalau buat pun jadi keras sampai lenguh mengunyah.

Ni resepi dia. Tapi aku main agak-agak je sukatannya. Yang pentingnya memang kena cuba banyak kali walau rasa 1st time dah menjadi, tetap kena cuba lagi untuk tengok kepekatan adunan yang betul.
1. Masukkan ke dalam blender:
1 cawan nasi,
Sejemput ikan bilis (kadang-kadang tak masukkan pun)
Kiub pati ikan bilis/ayam
Air untuk blend

2. Blend bahan-bahan 1 sampai betul-betul halus ya.

3. Masukkan bahan yang di blend tadi ke dalam bekas yang nak buat bancuh adunan tepung.

4. Masukkan bawang yang dipotong dadu. Kalau adunan banyak masukkan garam sedikit. Kalau tak banyak, tak perlu sebab cukup rasa masin dari kiub pati tadi.

5. Kemudian masukkan tepung. Begini..kuantiti tepung tu sama ada sama banyak atau lebih dari nasi yang di blend tadi. Gaul.

Jika rasa pekat sangat, bubuh air sikit-sikit. Jangan bubuh sekali banyak tau. Adunan sepatutnya tak pekat sangat dan tak cair sangat.

6. Goreng dengan minyak yang dah dipanaskan dengan api sederhana. Bila permukaan tepung goreng yang di belah bawah dah keras ala ala rangup, balikkan. Kemudian tunggu sampai masak lagi sebelah.

7. Angkat dan makannn!!

Hasilnya tepung goreng aka jemput-jemput ni tak keras walau dah sejuk.
Walau cuma tepung goreng, dan mungkin bagi orang lain, 'alaa jemput-jemput bodo je pun nak kecoh, orang lain dah berzaman pandai buat' hehehhe tapi aku amat menghargai sebab aku pernah cuba buat dah gagal selalu. Bila dah dapat buat, rasa macam sangat gembira dan sangat seronok. Moga-moga berguna buat sesiapa yang ada pengalaman macam aku.

Jumpa lagi!!

Sunday, February 24, 2019

NESCAFE Caramel Macchiato

Assalamualaikum semua,

Wahh..2 posts in a row giteww..

Semalam masa nak balik sini, singgah 7 Eleven nak top up Touch N Go. Lepas tu rasa macam nak minum air manis aka coffee. Pergi la ke peti ais..mata terus ternampak NESCAFE Caramel Macchiato ni. Harga RM7.90. Emm..aku decide nak beli..ada beberapa perisa. Aku pilih yang ni sebab ada perkataan karamel, so aku fikir confirm manis. Masa tu tak nak ambil risiko untuk rasa lain sebab takut tak sedap dan tak manis. hehhe

Manufactured by Seoul F&B Co. Ltd. Isipadu 300ml. Kalau korang perasan ada logo halal korea di sebelah kiri bawah, warna hijau tu.

Untuk rakan-rakan yang mengambil kalori yang terkawal aka diet, calories untuk minuman ini 207 kcal per 300 ml. And total sugar content is 26.1 gram per 300 ml. Bukan apa, aku kalau tengah mengawal pengambilan kalori memang akan tengok dulu 2 info tu. Mana tahu aku catat di sini senang sapa-sapa nak refer.

Lepas buat carian di 'Google'..haa dapatlah info macam di bawah. Ada 3 rasa iaitu 
1. NESCAFÉ® Smooth Cappuccino 300 ml
2. NESCAFÉ® Caramel Macchiato 300 ml
3. NESCAFÉ® Caffe Mocha 300 ml


Product ni boleh didapati di 7 Eleven di seluruh negara. Boleh refer terus ke facebook NESCAFE Malaysia ya.


Improvement yang boleh dibuat untuk produk ni yang aku nampak setakat ni adalah penutup cup yang hitam tu. Masa beli penutup tu agak longgar, tapi ia jadi ok bila aku cucuk straw. Lagi pun aku tak buka lapisan penutup yang belah dalam (yang macam seal aluminium tu) sebab takut tumpah sebab penutup longgar kan.

On the way balik, tu minum la air ni. Pergghhh sedap! Rasa dia pekat. Aku minum sikit-sikit. Sure aku akan cuba yang lagi 2 tu..insyaAllah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih