Thursday, August 15, 2013

Moist chocolate cake

Assalamualaikum..
salam aidil fitri pada semua..lama dah sangat tak da entry kan..sila rujuk entry yg lepas2 kalau nk tahu kenapa...:|

hari ni rasa sedih, takut bercampur baur..dengan status di Mesir, dengan kekuatan rakyat mereka, dengan perjuangan mereka..dengan diri sendiri yg ntah hapa2 ni..amal tak ada, dosa melambak, dakwah jauh sekali walau tahu anytime bole dijemput pergi..

tetiba je rasa nak share resepi moist chocolate cake ni..walaupun hari ni ada dengar dialog 'ni bukan moist chocolate, ni american chocolate cake'..heh..sengih jelah..nak kata apa lagi selain 'pandainya org yg berkata2 tu'..macam pakar kek coklat giteww..eh? ke memang pakar?...

moist choc banyak resepi dear, ada guna minyak, ada guna butter, resepi pun lebih kurang sama je..ada american choc cake, ada german choc cake dll..ada kukus, ada bakar..struktur kek yg kadang resepi lain, struktur nampak mcm sama. struktur guna butter lain ngan struktur gua minyak atau melted butter, guna susu lain dengan hasil guna air biasa..guna air panas pun ada yg guna air sejuk..pernah buat sekali semua resepi and bahan sama, suhu pembakaran lain..dah struktur kek jadi lain (sangat lah moist n sedap, tapi kek tak test/validate lagi suhu berapa sebab semua jadi masa oven rosak (bole?), jadi tak berani nak jual kek tu dan bagi org rasa. makan sendiri je.. kang org nak order kek sebijik macam tu, mana aku nak cekau kan?)..kadang warna kek pun lain, ada yg warna coklat, ada yg warna dekt2 hitam..emm dah lah, hal kecik je pun..tapi nak bagitau gak kat sini heh..hai faiz, emosi nampak? tak bole ditegur dah? cemana nak maju?..kannnn...?..okla oklah..american choc cake pun american choc cake lah..

ini resepi yg aku buat untuk jual..insyaAllah sedap dan puas hati..tapi macam buttercake yg lain, akan jadi lebih moist selepas 1 hari ya..kdg2 2/3 hari bertambah2 moist..macam kek raya baru ni, raya ke2 ke ke3 baru aku puas hati dengan kelembapannya..semuanya dengan izin Allah

jangan lupa masa buat ni ni, baca banyak ayat 200 surah al imran ya...doa banyak2, ya Allah..jadikanlah kek ini sedap dan cantik seperti mana citarasa sesiapa yg memakan dan yg memandangnya insyaAllah

Moist Chocolate Cake
(Saiz 9")
Bahan Kek:
*250 gram Tepung Superfine (tepung gandum pun bole)
*40 gram serbuk koko
*2 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil sodium bikarbonat
 

250 gram butter
235 gram gula kastor
3 biji telur saiz A
1/2 sudu makan french vanila -- guna esen vanila biasa pun bole, tapi kalau yg star brand u cair sangat..digalakkan beli yg pekat sedikit seperti yg di jual kat kedai jual bahan2 bakery.
 

300 gram susu segar -- (aku guna susu HL perisa vanila, kalau guna perisa coklat, kek jd keras sikit)

 Caranya:
1. Ayak bahan2 bertanda*.
2. Pukul butter dan gula sampai betul2 kembang (dan putih).
3. Masukkan telur sebiji, putar sampai rata lebih kurg 1 minit. kemudian baru masukkan lagi sebiji dan putar sampai rata lagi. masuk lagi sebiji, putar rata lagi.
4. Masukkan esen vanila. putar sebati.
5. Kemudian masukkan bahan ayak diselang selikan dengan susu (pastikan selang seli tu berakhir dengan bahan yang diayak untuk elak adunan berketul). -- biasanya aku buat 3 kali tepung, 2 kali susu.
6. Masukkan ke dalam loyang.
7. Bakar pada suhu 180degC selama 50-55 minit atau sehingga masak. -- kukus pun boleh, lebih kurang 1 jam, struktur kek seingat aku sama jadinya

note: susu tu nak tukar dengan air biasa pun bole, kek akan jadi moist sangat.

untuk resepi ganache, 1 bahagian non-dairy whipping cream (aku guna jenama vivo atau mauri): 1 bahagian coklat compound (aku guna beryl's)..double boil sama kacau whipping cream to sampai panas, bole titikkan kat tapak tangan nak tahu dah panas ke belum. pastu masukkan coklat compond yg dah dicincang atau dipotong kecil2. kacau sampai larut..angkat dan biarkan sejuk dan pekat (tengok juga suhu persekitaran, kalau mendung je, cepat lah pekatnya..kalau panas..lambatlah pekatnya)..bole curah atas kek yg dah sejuk ok..

gambar boleh refer 2 link di bawah ni:

http://ozzyorange9768.blogspot.com/2012/10/classic-moist-chocolate-cake.html dan

http://ozzyorange9768.blogspot.com/2011/03/moist-chocolate-cake.html

Tapi kalau korang buat tak jadi, jangan putus asa, buat lagi sampai jadi heh
semoga bermanfaat..terima kasih..

 

1 comment:

Rozita said...

aku lagi teruk tak pernah tau ada byk jenis choc cake.. tau makan je.. hehe..

alhamdulillah resepi kek sedap dah keluar..

Selamat Hari Raya Faiz.. rindu kat ko..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih