Wednesday, May 2, 2012

Ayam Panggang Rosemary

Assalamualaikum..
Tiap kali bakar ke panggang ayam asyik ada yang hitam je yer..hahha ok la lepas ni aku buat aku letak jauh dari api..pastu tak nampak pun rempah nye kan?..tapi rasa boleh tahan..sangat senang, masuk semua dalam blender lada hitam pun aku masukkan, xda maknanya aku nak tumbuk dulu dan kisar.

Resepi asal adalah dari Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Rogers tapi aku takda herba atau rempah campuran tuh, yang ada cuma rosemary kering je..tu pun baru belajar beli herba gitu bulan lepas..hehe aku bakar 2 ketul sebesar 1/4 ayam..jadi sukatan semua bahan ni main masuk agak-agak cukup je..

Aku guna api atas sahaja dengan suhu 180degC. Masak tak sampai 1 jam pun..lepas setengah jam aku balikkan lepas sapu dengan baki bumbu..

 

Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Roger
Sumber: Dapur Hana & Potret Kasih

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-2 untuk make up ayam:
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam – (ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk..) -- aku masukkan sedikit lada sulah juga
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- Saya guna gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega

Cara penyediaan
1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam – semalaman.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
5. Semasa  membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

Aku makan ngan nasi je..huhu 

Terima kasih kepada penyumbang resepi..kak wana kata resepi asal dari CikMid, tapi aku takda la pula link nya..

wokeh..till then ecewah..

 

6 comments:

Rozita said...

psssttt faiz sedap tak? aku baru je berangan nak google resepi percik ni.. nampak lak ayam ko ni... cam mengoda je..

Faiz said...

pada aku sedappp ita..sungguh.

cuba ko try plak..bahan2 pun senang je..hehe

mama pipie said...

wah.. mesti sedap ni.. aku nak try laa.. tp kalau goreng ok tak?

Faiz said...

emm goreng aku tak pernah try pula adda..tapi rasanya ok je la kut..

apa kata ko try goreng pastuh bagi report..tau?

kalau ada kuali yg tak melekat non stick pan tu pun leh bakar atas tu

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Faiz.. wahh ayam panggang rosemary... akak kalau nama rosemary aje memang ler gemor.. nak sebelah peha tu aje.. tak banyak satu aje hehehee...

Makan macam tu.. pegang dengan cara menggengam pastu siat guna gigi! wahhh tetiba terasa macam apa tau.. Flinston! hehheheh

Faiz said...

hehhe tak cukup la kak sya..kak sya gi la buat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih