Friday, May 25, 2012

Moist Chocolate Cake & Almond Flake

Assalamualaikum..

Saja je letak title almond flake tu, bagi lain sikit dari tajuk biasa..hehhe ni buat selasa malam rabu semalam untuk bawa ke ofis..saja sebab dah lama tak bagi kek kat diaorang..

Resepi adaptasi dari resepi yang dapat dari CMG kek marble trio ..macam kat sini..tapi kali ni aku tukar jadi kek coklat plak..rasanya dah cuba bapa kali eh?..lupa la..


Moist Chocolate Cake
by OzzyOrange9768
Diadaptasi dari Sumber Asal: Mat Gebu
 
Bahan2nya:
300 g mentega
250 g tepung gandum*
30 g serbuk koko*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
6 biji telur gred C
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
1-2 sudu teh vanila esen
50 ml air 

Caranya (loyang 9x9): 
1.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
2.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan semua telur dan esen vanila, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental.
3.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan 1 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan air, gaul rata.
4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2.
note: saya copy methodnya dari Mat GEBU..

Thanks ya CMG for the marvelous recipe..aku rasa 2-3 potong jugak..eh?..moist la hehhe

Topping Chocolate Ganache

Bahan-bahan:
180 chocolate
160 non-dairy whipping cream

Caranya:
Panaskan whipping cream dengan cara double boil.
Bila dah panas masukkan chocolate yang dah di potong-potong. Kacau sehinggan semua coklat cair.
Biarkan pada suhu bilik atleast 6 jam sehingga likat. (aku buat lebih kurang dalam kul 12mlm, kul 6 dah likat sangat..tapi maybe lain keadaannya untuk cuca siang hari dan panas)

*nisbah coklat dan whipping cream tu, ikut suka memasing la..bole je insyaallah


Harga?..murah saja..boleh contact aku..ehhehe alamak..lupa plak..almond flake tu aku bakar suhu 175 degC dalam 7-10 minit tuh masa panaskan oven sebelum masukkan kek heheh

4 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Emmmmmmm harumm baunya sampai ke dapur sha taw.. tu yang ke mari.. nak kutis almond kat atas kek coklat tu wahhhhh sedapnyaaa

mama pipie said...

wow sedapnyer.. jom la dtg join GA aku

Faiz said...

thanks kak sya rajin ke mari..emm mmg sedap almond flake bakar tu, tu pun dah kurang sbb saya dah ratah dulu

Faiz said...

hehe sedap adda..nnti ada masa aku join eh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih