Tuesday, October 18, 2011

Fruit Tart

Salam..
Adik aku cakap fruit tart yg dia makan kat jamuan raya ofis dia hari tuh sedappp sangat..aku plak rasanya mmg belum pernah makan & buat fruit tart ni jd rasa nak buat plak tetiba..walaupun ambil masa yg lama nak ambik mood lazy hehhe pastuh, hari tuh masa kenduri rumah pakcik aku, ada rasa fruit tart dia, tapi rasanya tak sama mcm yg adik aku makan kat ofis dia tuh..sudah..resepi mana nih?...jadi aku pun jalan2 la ke blog pakar2 dan inilah hasilnya... 

hehehe ini je la 'fruit' yg ada kat umah ni sekarang..baik ada, kalau tak,jadi la tart kastad plak..betik ye..aka gandul aka papaya. Kena gelak?..ohh itu sudah mesti hahhaha aku pun gelak sama

Resepi kastadnya ambil dari rumah maklang sini..dan dari fotopages kak rinnchan di sini..sama je resepi nya sebab maklang bersumberkan kak rinn nya resepi..aku mmg pergi ke 2-2 website tu..

manakala resepi shell aku ambil dari blog chef noraini di sini..terima kasih di atas perkongsian semuanya..mohon c&p resepi di sini ya..

 

Tart shell ni aku sediakan sehari sebelum..:) 

Tart shell
Bahan-bahan :
125 gm mentega
60 gm gula kastor
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum serbaguna
sedikit garam
1/2 sudu teh esen vanila
1-2 sudu besar air

Cara Membuatnya:
1. Pukul mentega, gula, garam dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul sebati.
3. Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Jika agak kering, tambahkan air dan uli semula.
4. Bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Bakar selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius

Inti kastad ni plak aku buat setengah daripada adunan di bawah..

INTI KASTAD 
Sumber : Rinn & MakLang 
Bahan-bahan : 
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung (mklang suka guna tepung kastad lagik)
8 sudu besar gula (ikut manis tekak sendiri)
2 cawan (500ml) susu segar (mklang guna susu cair)
2 biji telur
2 sudu besar mentega 

Kaedah penyediaan : 
1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan dan mentega.
4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul.
5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.
*maklang mskkan sumer bhn sekali harung dlm periuk dan masakkan aje atas dapur...


Emm..aku nya kastad lembik sikit la..pastuh aku tak pass lagi main2 ngan kastad ni dari dulu..walau selalu di kacau atas api perlahan, kastad aku tetap berketul2..mesti ada silap tuh...tapi tak cari lagi kat mana heheheh lazy lagi..nnti aku nk try lagi, ade lagi shell tart lebih, leh buat stock kan..mana tau ade buah warna warni plak nnti kan hehheh berangan nak perabih duit..

2 comments:

Rozita said...

ini fruit tart versi buah-buahan tempatan ni.. hehe.. sedap tak?

Faiz said...

sedap rupanya tat buah nih, lagi 1 bergantung pada resepi kastad nya..

tapi nak kena try belajar buat kastad byk2 kali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih