Saturday, September 24, 2011

Kek Puding Karamel

Salam..kek puding karamel hehheh hari tuh makan kat rumah sedara masa raya, sedapp sangat rasanya. Dulu pernah jumpa resepi, tapi nk try macam tak confident je..& malas heheh..ni ambil resepi dari sini. gi tengok, pas tuh dtg sini balik tau..cam lawa kan Naz ovenkecil buat?...hehhe ni plak aku nyer..

 

wawawawawa..walaupun tak selawa org lain punyer, tapi alhamdulillah menjadi. tapi yg macam dilihat la kan, lapisan karamelnya nipis sbb aku guna resepi yg 3 biji telur heheh meringue pun yg 3 biji telur hehhe jimat telur hujung bulan. Kek lembut mcm kek span masuk peti ais tak keras.

 

Tapi masa gaul meringue ngan adunan last sekali aku masukkan lebih kurang setengah sudu jus mangga sbb pada aku ada bau telur yg agak kuat..sepatutnya letak kat adunan kek sebelum tuh kan..xpa, lain kali aku masukkan dlm senarai. 

Petua masa aku dapat gi kelas belajar dulu, untuk buat meringue, pastikan alatan bebas minyak..setakat nih aku buat, alhamdulillah air tidak mengganggu lagi, tapi minyak perlu betul2 dibersihkan. aku tak guna cream of tartar, cari yg betul2 halal lum jumpa. hasil carian di website jakim beberapa bulan lepas. Tapi tetap menjadi. insyaallah..


Pada aku kek tak manis, mungkin nak disesuaikan kut ngan karamel yg manis. Dan pada aku memang sedap 2 benda yg berlainan ni digandingkan..

Tapi lain la dari kek yg aku rasa masa raya tuh....emmm kena cari resepi lagi nih...sampai dapat..tapi selalu nya resepi akan hold lama sebab sayang nak guna telur..hehheh jimattt...kedekut

Apa2 pun thanks to Naz ovenkecil, juga penyumbang resepi asal, Pn Munira Baharom. Aku suka step ditunjukkan Naz, ringkas tapi complete pada aku la..

Okeh! jemput tengok yeahhh...

5 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ozzy..
Dah buat juga ye kek puding karamel ni.. Tapi Naz pun mmg amik masa yg sangattttttttttt lama nk buat kek ni sbb tgk penggunaan telur yg sangattttttttt banyak..hehehehe... Tahniah ye.. Cantik karamelnya walaupun nipis je.. Permukaannya licin dan mulus jer. Naz punya permukaan karamel, sedikit kasar..hehehe..Tulah orang tak sabar, kacau kuat2 masa buat tu..hehehe..
Terima kasih ye sudi singgah blog Naz tu.. Naz pun sedang mencari resepi kek puding karamel lain untuk dicuba lagi..tapi tak tau la bila tu kan..:))

Ozzy Choc D'Luscious said...

wsalam Naz..hehhe wakakkaka tq2!!
memang lama peram resepi, sayang nak guna telur..:D

Rozita said...

faiz, aku dah tengok yg naz punya tu tp aku lebih suka ko punya.. suci putih bersih.. hehe.. colourful sgt anak2 selalu tak suka..

tapi aku tengok ko punya ni dah macam cheese cake pun ada la...

wei banyak gila guna telur..?

Ozzy Choc D'Luscious said...

ita, memanggg banyak. tapi resepi yg ni kira paling sikit la utk kek puding karamel nih. ada yg sampai berbelas2 biji..sbb tu liat nak buat..
tapi naz punya lapisan karamel ngan kek lbhkurg sama tebal, tu yg lawa..tapi telur banyak la...

Ozzy Choc D'Luscious said...

pas nih kalau nak buat lagi, kek tuh aku nak letak perasa la, oren ke, mangga ke ek...cam lagi sedap ke kang..hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih