Tuesday, September 27, 2011

Donut

Salam..
Resepi ambil dari sini. Resepi asal dari sini. Tapi aku ubah sedikit ikut bahan2 yang ada la ye..


Donut
Sumber asal resepi donut kentang dari Ros Jintan Manis 
Bahan-bahan:
250g tepung gandum
1 biji telur
80ml air
1 1/2 sudu besar butter
2 sudu besar gula
4g yis
gula kastor

Caranya:
Masukkan semua bahan-bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tak melekat kat tangan. Aku uli guna spiral whisk dalam 5 minit cam tuh.
Pastu perap doh dan tutup bekas adunan guna plastic wrap 40 minit hingga 1 jam atau hingga doh naik 2 kali ganda.
Tumbuk doh utk buang angin, dan boleh lah start mencetak guna cetak donut. Pastu, biarkan sehingga naik 2kali ganda..
Goreng dengan myk panas sehingga perang..gaul/salut ngan gula kastor..


Untuk kaedah atau cara yang lebih teliti, sila ke sini. Guna cetak donut yg kecil dapat lebih 30 ketul..rasanya leh dapat lebih, tapi tau je lah aku, lagi tebal aku cetak lagi cepat siap lagi cepat makan wahahhahaa dah 4 kali buat donut rasanya macam makin mudah..alhamdulillah..pas nih nak cari balik 1st resepi donut yg aku buat masa demam tuh...mana ntah..nak try balik..

emm macam nak try buat apam kampung la...


2 comments:

E-na Lovely Kitchen said...

tgk donut org cantik2 je...aosal donut e-na tak jadi cute miut mcm ni ye...

Ozzy Choc D'Luscious said...

E-na, dulu masa saya mula2 buat donut pun tak jadi jugak.cuba la lagi hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih