Friday, May 11, 2012

Ayam Panggang Berempah

Assalamualaikum..

Buat lagi..hari tu yang kat sini aku ikut resepi macam ayam panggang Kenny Rogers tu kan?..yang kali ni aku buat sama tapi aku tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis..emm dah ada yang kata dalam hati macam makan ayam serunding kelapa..serunding kelapa yang warna kuning yang orang selalu buat letak kat nasi ambang tu...emm betul la tuh..memang sama la rasa dia wakakka...

kali ni aku letak suhu 160 - 170 degC bakar dalam 1 jam..emm pasni buat suhu 180 degC je la sbb suhu 160-170 degC tu, ayam tak hitam tapi lambat nak masak, pastuh belah dalam pun tak masak betul-betul..kena bakar semula walaupun dah hampir tinggal tulang..


Sebelum bakar tu aku peram lebih 2 jam pastu aku masak dulu atas kuali sekadar nak bagi kuah dia pekat macam masak ayam yang kat sini...emm pastu baru terfikir..eh kalau goreng pun macam sedap..kan?.. fuh!!kena beli ayam lagii..kena tunggu bulan depan lah ni..

 

6 comments:

opahcyber said...

syafi suka ayam mcm ni tau

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... huahhhhh sedap sangat tu!! ayam panggang memang akak suka.. makan suka... buat bolehlaaa tahan hehhee....:))

ANIM said...

akak pun pening kalau roasted chicken tak jadi..
agaknya kena cari oven lain yg sesuai kot..

Faiz said...

opah, pas ni kita try goreng nak?

Faiz said...

hahha kalau tengah lapar lagi sedap kan kak sya?..

Faiz said...

kak anim, hahah kak anim pun tahu saya pening. oven saya tuh memang leh bakar ayam, cuma saya sampai la ni tak pass dengan cemerlang gemilang lagi nak membakarnya hehheh eh? kak anim nak beli oven lagi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih