Monday, January 14, 2013

Cream Puff lagi...kehkeh

Assalamualaikum..
Buat lagi..resepi 'Choux Pastry' masih sama macam di entry lepas, Cream Puff. Resepi masterChef Ezani. Cuma kali ni krim pastri aku guna resepi dari blog kak Azlita Aziz..sedap dan aku suka krim ni..jadi, resepi aku letak resepi krim pastrinya je lah, resepi choux pastry leh gi link ni eh, Cream Puff.

 

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

1 sudu teh esen vanila - ita tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambah
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.


2 comments:

Rozita said...

aku baca ulang2...bila pulak nama ko tukar jadi ita... pelik?

Faiz said...

Yo.. puan Ita, sila baca dari perenggan pertama ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih