Wednesday, March 28, 2012

Eggless Self-saucing Chocolate Pudding (Ezani MasterChef)

Assalamualaikum..

Hoyeahhhh!!..sedapp wahahha bagi aku la lagi2 lepas dibiarkan semalaman..memula nak buat separuh adunan, tapi masa tu terkejar2 nak tengok chelsea main..malas nak berkira2, hah! terus masuk2 godak2 kejap siap..kejap je pun..cuma masa bakar aku guna suhu 180degC. pastu terus aku tinggal dengan yakin nya! geleng kepala. lepas 40 ke 45 min dengan yakinnya lagi sekali pergi jenguk oven, dengan harapan kek dah nak masak ahahhahaha hampeh..tak berubah apa pon..huhuhu mula terpinga2..oven aku ke eh yg tak panas..rasa, mmg panas..ke kena calibrate suhu oven aku nih...emm aku naik kan suhu jadi 190degC..sekejap je pastu timbul la kek tuh macam timbulnya pulau baru kat tengah laut merepek la ni dan pastu ke la tunggu lagi 45 min..baru la kek masak..huhuhu

Sebenarnya aku teringin nak buat cream puff asyik teringat je pastu tangguh, n tetiba teringat cream puff Ezani masa master chef dulu, jumpa resepi kat web masterchef tapi tak lengkap untuk bahagian pastry cream nya..entah cemana aku leh terjumpa blog Ezani..haa..nampak cam sedapnya puding coklat tu..terus je simpan resepi..jadi, cream puff tu tertangguh lagi la...huahuahuahua


Self-saucing Chocolate Pudding (Puding coklat “self-saucing” tanpa telur)

Cake batter
2 cups flour
1 1/2 cup sugar
2 tablespoons cocoa powder
1 1/2 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup milk --- ku guna susu cair (itu saja stok yg ada, jd tak susah memilih heheh)
1/2 cup butter/margarine; melted

Sauce
2 cups brown sugar --- aku guna 1 cawan gula biasa
6 tablespoons cocoa powder
3 1/4 cups hot water --- aku kurang 2 cawan ~400 gm

Method:
1. Preheat oven to 180° c. --- aku bakar suhu 190degC
2. For the cake batter - mix flour, sugar, cocoa powder, baking powder, and salt together. Add milk and melted butter/margarine to the dry ingredients. Mix until smooth. Pour into 9 inch baking pan.
3. Topping - mix sugar, cocoa powder, and water until sugar and cocoa dissolve. Pour over top of cake. Bake in 180° c for approximately 45 minutes or until cake is done when tested with a cake tester/skewer.
4. Serve dusted with cocoa powder and a dollop of whipped cream.


Boleh ke sini, ZestByEzani untuk tengok beliau nya lak..lagi lawa la kan..sebab tu aku tertarik nak buat..aku pula buat dalam loyang je..emm bukan loyang sebenarnya, tapi mangkuk besi, ada kelibat sikit kat gambar bawah ni.. yakin tak yakin, terus je cuba hehhe

macam makan kek coklat ngan ganache..tapi yang ni buat semua sekali harung masuk dalam oven..masa memula masak tu  huh masak jugak akhirnya, lap peluh aku perhati..sapa nak makan ni banyak2..aku buat sabtu malam ahad..aku biasa lah, makan sikit je sebab aku kan cepat muak makan kek yang aku buat sendiri..geleng kepala..tapi pastu, aku makan sikit2..pastuh, adik2 aku berdua balik rumah, selasa semalam habis dah..malam sebelumnya aku masuk dalam peti ais, then bila nak makan aku masukkan dalam oven jap panaskan..ok jer kek jadi lembut balik hehhe alhamdulillah habis..selamat...


Sila la cuba..insyaallah sedap..tapi kena pandai adjust volume sauce tu ngan loyang eh..

 

2 comments:

mama pipie said...

lazat giler.. lapar terus perut aku ni.. mana shoutbox ko faiz??

Faiz said...

heheh ye la..aku pun lapar ni..sori lambat reply adda..

ada masalah saja la shoutbox tuh adda, kejap ada kejap takda..pastu lambat..

jd buat masa ni aku belum nak letak shoutbox lagi lah..sok lusa tak tahu la cemana heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih