Friday, November 25, 2011

Chicken Pie..

Salam..
heheh org lain nyer comel2 je aku hah ko sekali buat sebesar alam terus aku buat.


Dapat resepi dari sini. Dulu masa belajar kat UPM aku suka la beli chicken pie dari fakulti food & tech tuh..tapi masa tu, tak leh lah makan selalu kan..bape harganya masa tuh ntah aku tak ingat..tapi aku suka sebab sedappp..terasa plak nak try..ni lah hasilnya..tapi aku ni korg tahu je lah guna barang2 yg ada je jadi tak bape ikut resepi sangat...kiranya resepi ni jadi inspirasi jgn tnya aku makna inspirasi la kat aku nak try chicken pie ni..harap2 pu3bay tak marah kan..

terima kasih pada pu3bay atas resepi ringkas dan sedap nih, saya c&p resepi sini ya..

Chicken Pie
Bahan2 Doh
150gram butter
280gram tepung gandum halus (yg tak payah diayak lagi) ---260g dah cukup bagi aku
1 biji kuning telur (dipukul) ---aku guna 1 biji terus
secubit garam halus
1 sudu teh gula halus

Bahan2 Inti Pie
1 biji kentang (potong dadu) ---aku guna 2 biji saiz sedehana
3/2 @ 2 ketul bahagian ayam yang banyak isi (buang lemak dan kulit, kemudian dipotong dadu)
1 biji lobak merah (potong dadu) ~kalau nak guna mix vegetable pon OK~ ---aku tak letak sbb takda
1 biji bawang besar (cincang) ---aku letak bwg putih sekali

Bahan menumis Inti Pie:
2 sudu minyak masak
2 sudu teh gula (ikut citarasa)
1 sudu teh garam halus (ikut citarasa)
1 sudu besar sos tiram ---tak letak sbb takda
lada sulah (serbuk) secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (larutkan tepung jagung dgn 2 sudu bsr air) 

Cara2nya sapa yg berminat leh gi ke link myresepi pu3bay ni..complete sekali ngan gambar tau..puas hati tengok n belajar..tapi aku tak letak sini..aku letak je apa yg aku buat k..

Inti:
rebus kentang separuh masak (aku rebus sekejap je dlm 3-5 minit), toskan
tumis bwang besar & bawang putih sampai naik bau
masukkan ayam
masukkan kentang yg direbus separuh masak tuh
kemudian masukkan garam gula lada sulah ikut cita rasa sendiri..
aku tambahkan air sedikit, sebelum masukkan bancuhan tepung jagung...:D
masak sehingga pekat..sejukkan..

Doh:
Pukul butter, gula, garam 2-3 minit, masukkan telur, 
Pukul sebati
Masukkan tepung sedikit sedikit, uli sampai tak melekat kat tangan..
Kemudian, tekan tekan doh dalam loyang (sehingga ke tepi loyang, tinggi dlm 1 inci)..jangan tebal sangat...

Kemudian, masukkan inti ke dalam doh yg dah di tekan2 ke dalam loyang, pastu tutup dengan doh (nipis2 je) lagi..pastuh boleh sapukan kuning telur atasnya...
Bakar suhu 180degC selama 1 jam..lama sebab size besar..kalau masuk dlm pie cup aluminium tuh lagi cepat masak..


Gigitan pertama membawa aku ke zaman muda 10-11 tahun dulu perghh..teringat pie ayam upm tuh..tapi 1st time buat ni tebal sangat lah doh aku letak..pas ni nak masukkan dalam pie cup aluminium tu lah atau pun dalam mould tart..senang nak letak doh tuh..leh letak nipis2..

pastuh inti nya, pada aku rasa dah sedap cuma kering lah aku buat, maklum sendiri la kan, org tak ikut resepi wahahhaha..takpa aku nk buat lagi walaupun yg memberi sambutan cuma aku wahahhaha aku suka wei..aku makan la..

5 comments:

Rozita said...

ko mmg saje je kan....
nasib la ngandung kali ni aku tak berapa sangat dengan ayam ni...

Faiz said...

perghh..lega aku baca..kang tak pasal2 ko kena api cari chicken pie kat sana tu kang..tapi nk buat pun bole..sekejap sangat dah siap..insyaallah

Fiza Nordin said...

Penah cuba buat ciken pie guna resipi ni lama dulu.mmg not bad hasilnya.cuma klu tekak sy lebih suka ciken pie yg guna pastry. Hihiii

Faiz said...

bole tahan kan fiza?...hehe tu la terfikir jugak nk guna pastri pas ni..emm mcm dah terasa dah kerangupannya

Ida,Japan said...

slm faiz...emmm, sedapnyer chicken pie tu....nk mintak pun dh lama abiss kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih