Thursday, June 2, 2011

Marble Buttercake

Salam..heheh lama ye takde entry, bak kata mamasyafi asyik coklat biru jer hehhe ok yg ni tgok kaler lain plak wahahhaha


Ni ambil resepi CMG lagi. Resepi ni sangat best. Pada yg nak lihat resepi asal, sila ke sini dan yg bawah nih aku ada ubah sikitttt je..ikut apa yg aku buat ngan bahan2 yg ada..

Marble Buttercake 
by OzzyOrange9768
Sumber Asal: Mat Gebu
Bahan2nya:
300 g mentega
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A --- aku guna Gred B
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin**
20 ml air **--- aku guna 50 gm air

Caranya (loyang 9x9): 
1.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
2.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental.
3.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan 1 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2.
CikMat kata :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.

Thanks ya CMG for the marvelous recipe..


selalu aku guna susu cair, tp kali ni takda stock plak, jd aku gantikan je lah ngan air, whipping krim pun takda apalagi gliserin..ni adalah resepi yg sama aku guna untuk buat kek2 ini dan ini. sebelum tu ada gak buat beberapa kali yg marble tapi ada gambar yg tak memberangsangkan, dan ada gak yg aku cam malas je nk amik gambar..tp ya..try la resepi cmg nih, mmg sedap insyaallah lagi satu aku guna utuk buat mango cheesecake kat sini. hehhee

2 comments:

Rozita said...

ko memang tau aku tak leh masak kan? tu yg ko saje je letak kek yg best2 ni... aku dah lama x jenguk dapur ni... ko xde ke resepi yg x yah bakar2 main godak2 je ke? haha... janji sedap..

Ozzy Choc D'Luscious said...

hahhaha aku tgah cari2 nih, lum jumpa lagi..kukus tak leh jugak eh?..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih