Tuesday, January 10, 2012

Eggless Chocolate Cake --- resepi 2

Salam...emm lamanya tak update..bukan setakat tuh, memang lama juga tak masak kat dapur..huhuahahha la ni sehari dua baru nak start balik..tapi tu la bila nak start semula ni, ada je yg tak menjadinya...buat kastad tea cake pun hancur..walaupun rasa sangat sedap...(memandai2 bubuh krim jagung dalam kastad wakakaka)..pastu buat mashed potato pun tak menjadi..1st, memang hancur lebur jadi larva..org lain lenyek, aku blend..mana nya nak jadi..gravy pulak, aku buta2 ikut resepi tanpa rasa apa2..hasilnya..memang aku masak garam...2nd time, bole la..tapi masih tak menjadi lagi...tension tak tension terus buat tak tahu..

Semalam nampak update terbaru dari rumah kak cek, 'Kitchen is my world'..baca, baca..resepi cam senang je...baca, baca sampai abis entry baru perasan resepi takda telur..tu pun sebab kak cek yg bagitau hehhe

jadi pas maghrib semalam try la...wahh bole memasak lagi aku rupanya...hahhahah


Itu la hasilnya...sangat mudah..cuma cam biasa, org baru nak start masuk dapur balik, aku terlebih bakar beberapa minit wakakkaka..okla..kak cek, minta c&P resepi sini ya..hehhe nanti senang saya nak cuba lagi bila teringat rasanya..terima kasih ya atas perkongsian..

CHOCOLATE CAKE
Resepi Asal  :  Joyofbaking.
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN:

1 1/2 cawan ( 195 grams ) tepung serba guna...( ku guna tepung superfine blue key..)
1/2 cawan ( 200 grams ) gula castor
1/4 ( 25 grams ) serbuk koko yang diayak..
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1/3 cawan ( 75 grams ) butter yang dicairkan...( ku guna minyak canola...)
1 cawan  ( 240 ml ) air suam...( ku guna low fat milk suam....)
1 sudu besar jus lemon @ cuka...( ku guna jus lemon...)
1 sudu kecil vanila extract

CARA-CARA PENYEDIAANNYA:
·          Panaskan oven 177 darjah Celcius....sediakan loyang bersaiz 8" x 8" yang disapukan dengan shortening dan ditaburkan sedikit tepung...buangkan lebihan tepung yg berada didalam loyang...
·          Campurkan sume bahan2 kering ...tepung...gula ...koko..baking powder..baking soda dan garam kedalam mangkuk pengadun...gaul sebati...
·          Campur sebatikan bahan2 cair...butter yang dicairkan @ minyak canola...air/susu suam...jus lemon @cuka dan vanila ektract...
·          Masukkan bahan2 cair kedalam bahan2 kering...gaul sebatikan adunan....masukkan kedalam loyang..
·          Masak dalam lingkungan 25 - 35 minit @ sehingga kek masak..( bila lidi dicucuk kering bermakna kek telah cukup dimasak...)
·    Biarkan kek sejuk sebelum diletakkan frosting diatas kek...

Tapi aku tak buat frosting nya...tak sempat..hehhe mcm biasa alasan kena ada..


Jom makan!!

Pastuh, lepas duduk-duduk sekejap, dah dekat nak tidur tuh, gi dapur balik..masak sambal sardin bersantan..wahahha buat lauk bekal kerja hari ni..makan dengan oat..hehhe pergghh marvelous betul dapat makan masakan sendiri walau apa pun rasa dia tapi kepuasan tetap ada..jadi..jom lah kita start memasak balik...wahahha --- walaupun 'kita', tapi ia ditujukan untuk aku sahaja :D

2 comments:

cik cek said...

Thanks Faiz...cuba resepi ni...mudah cepat dan sedap dimakan kan...kalau letak frostingnya lagila sedapnya...nanti next time kalau buat ...buatla frostingnya sekali...memang ummphhh...:)

Faiz said...

Tula mmg mudah kan kak cek..tu la..lain kali nk buat ngan frosting dia sekali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih