Thursday, July 28, 2011

Pulau Mabul 2

Salam..
Sebenarnya gambar tak banyak sangat..sbbnya masing2 sibuk mandi, guna pun camera hp jd gambar2 bawah nih je yg aku nak letak...

Permandangan dari depan ScubaJeff petang Sabtu lepas snorkeling yg memfobiakan aku..huhuhu
Masa nih baru lepas snorkeling...1st time tu bagi aku yg takut masuk dlm laut nih...sekali bawak terus ke tempat yg bape meter ntah, lebih 4-5 meter rasanya..aduh...sgt takut..aku mmg tak tahu berenang..aku bole rasa sampai la nih rasa gerun dalan hati tuh...lastnya, tuorist guide tuh tarik aku untuk tengok coral tuh, sampai tertinggal adik2 aku jauh ke belakang..sama tengok tuh sama takut..huhu mana la nak menghayati....dia tunjuk lobster pun aku tak nampak...ada satu kali dia tunjuk sesuatu..aku angguk2 kepala je..sekali masa tarik kat permukaan tuh dia tanya 'nampak tak tadi?', aku tanya 'apa?'..dia kata 'penyu..' aku kata tak nampak...hahahhaha hampeh..buat malu sendiri je. Adik tu gelakkan je..pas sampai bot tuh aku terus naik layan phobia..huhuhu

Bot 1 Malaysia :)
Masa nih petang, lepas snorkeling..adik2 aku je yg mandi n main air..aku duduk je, gerun tak ilang lagi masa nih..

Tapak Sulaiman ada 6 jari..yg lain yg aku nampak suma ada 5 jari..ini pun adik aku yg tunjuk

Bahagian bawah Tapak Sulaiman..aku mula2 mcm takut2 nk pegang.tapi oke je..hehhe

Aku suka gambar ni..masa nih dah petang dekat 6.30pm..sana 6.30 dah maghrib..

Sunset..tapi ada awan pelindung plak..

Tempat kami menginap memang betul2 menghadap laut yg sangat luas..gambar sebelum masuk bilik mandi, solat n makan..
Malamnya pas solat2 suma, makan malam..pastuh kami di bawa round pulau mabul, pas balik kami duk bilik 'open table' sampai pagi, tak silap aku sampai kul 3, tu pun aku tak leh tido lagi..tp dapat gak lah tdo dalam 1 ke 1 1/2 jam..pas tuh bgun subuh..tak leh tido balik plak lagi..huhuh susah..

hehhe pagi Ahad pas subuh lepak2 dlm bilik, nak tido balik..tapi tak leh tido..pikir yg aku kena g snorkeling lagi huhu..kuar ke pangkin (etul ke pangkin?) depan saja2 nak tgok laut pagi2...nampak tak gelap tuh?..
Aku ada rasa risau sikit masa nih sbb aku ingat kalau esoknya sama macam nih, cemana nak balik..dah lah flight kul 10.30pg..emm tapi kejap je pikir..pastuh tak pikir dah..

Angin sangat kuat masa ni..dalam kul 6pg sana..(suasana mcm kul 7 kt kl)...waaahhh awan bersama2 hujan tu bergerak ke sini la....aiyooo

okeh...diorg lalu je tapi bawak angin n hujan hehhehe

Ombak2 kecik lepas hujan, dari bilik aku duduk..masa ni gerimis lagi, aku plak tak leh tido

Itu suma bukan rumah penginapan, itu semua rumah penduduk Pulau Mabul..

Masing kesejukan lepas ujan..duduk2 kat situ, macam tak tahan je tengok air..aku plak mcm taknak turun, tapi kena gak paksa..masa ni lah adik2 aku ajar cara2 mengapungkan badan, nak baring lah, nak berdiri dalam air lah...hoohoho yeahhh aku dah tahu buat!!!!
Wahhh pastuh baru bersemangat nk gi snorkeling lagi..hehhe dalam kul 9 lepas dalam lebih kurang 1 jam main air and snorkeling depan scubaJeff tuh, ada sessi snorkeling lg..kami naik bot ke tempat snorkeling tuh yg dari tempat tuh bole nampak scubaJeff kecik jerr...wahh baru aku leh snorkeling!!..wahh bestnyerrr wahhh..best!!tapi...adik2 aku ada tunjuk penyu..tapi..aku tak nampak ponnnnn...huh masalah tul lah.....tapi takpe aku nmpak coral cantek2, warna biru, hijau...ada yg besarrr huhuhu bestnyer..nk g lagi..

Pas snorkeling 1 jam, kitaorg balik n sambung snorkeling depan scubaJeff lagi, tapi kali nih mcm lagi seronok n best sbb air naik..wawawawa....lagi senang nk snorkeling...banyak coral dekat depan scubaJeff tuh, ada nemo jugakkk..dalam kul 12 baru kitaorg naik..mandi, open table jab, makan tengahari, rehat2 jap..masa nih dah rasa sakit2 badan..ahhahhaha 

Petang tuh pas solat, gi jalan2 pulau ingat nk cari souvenir...jalan2 tengok2 last2 beli 1 fridge magnet jer hheheh

nampak tak y banyak2 tuh..tu ikan kecik2..kita org gi cari souvenir sampai ke satu tempat penginapan yg mahal, lupa nama dia..ikan nih kat bawah tempat penginapan tu la..
Pas balik round tuh kitaorg main air lagi, si Jul (pembantu Jeff) tu tnya kami nak belajar tak snorkeling tanpa guna safety jacket..wahh kami pun excited belajar..wahh best2..pastuh Jul ajar berenang guna 'kaki itik' plak..wahhh excited terlebih aku nih...kami suma try sendiri sampai ke maghrib...masuk mandi, solat, makan malam pastuh aku mmg dah tak larat...diorg open table pun aku tak join...huhuh sangat sakit2 badan aku..jadi tido je la sampai dekat subuh, bangun siap2 suma kemas2 tunggu bot kat depan...

wahhh tak tahan tengok air naik..cam best je kalau leh main air lagi...

Gambar depan scubaJeff pagi Isnin sebelum naik bot nak balik...
Dalam 6.15pg bertolak naik bot ke jeti Semporna..dalam 7.15 ke 7.30pg samapi jeti, Asbi pemandu van yg bawa kami ke sini Sabtu tuh jemput and mula2 pusing2 bandar semporna tuh kut2 ada kedai yg dah bukak nk tengok2 souvenir sket, tapi pagi sangat mana ada org nk buka kedai lagi kecuali kedai makan...terus bertolak ke airport Tawau..sarapan sana sekali..n beli keropok amplang, bole lah utk mak abah kami..n kami juga hehheh

Gambar dr dalam bot odw nak ke jeti Semporna dalam pukul 6.15 ke 6.30pg....
Alhamdulillah sampai rumah kami dalam area kul 3 pm..masing2 lepak...kepenatan..

wahhh seronok la rupanya snorkeling..patut adik aku sibuk ajak..cuma walaupun booking flight ticket utk 5 org termasuk adik ipar, tapi adik ipar tak leh pegi sbb kesian kat baby yg masa tuh bru nak masuk 4 bulan..xpalah, ada rezeki bila2 leh kita gi lagi jalan2...insyaallah..

2 comments:

Rozita said...

wah...bercuti tu beb... aku tunggu anak2 besar sikit la baru merasa benda camni semua...

bila ko gi ni?

Ozzy Choc D'Luscious said...

insyaallah..tapi aku tengok ko pun sekang banyak gak berjalan2 ke sana sini..sama je..cuma ni lain sket sbb ke pulau hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih