Sunday, May 9, 2010

Coklat hantaran hitam putih

Coklat hantaran dipesan oleh Sally. Terima kasih atas sokongan Sally, terharu aku. Sebenarnya temanya hitam-perak tapi sbb aku bgtau Sally yg aku tak leh buat silver unless klo wrap guna aluminium foil, jd Sally kata coklat warna hitam, kotak warna perak ngan siap reben..
Bermulanya cerita..cam biasa aku akan plan dulu nak buat shape apa, warna macamana..coklat Sally nih semua aku plan hitam seperti diminta. Dan aku tak guna pewarna hitam pun, cuma guna dark coklat sahaja.
ermm tapi masa nak mula tuh, aku jadi slow..rasa mcm confius2 mcm pening2...oklah tuh.  (Yg sebaris putih tu kan, awalnya plan shell shape warna hitam..)


Sebelum tuh..jemmm!!! gunting tertinggal kat kampungg sbb buat hantaran harituh...kat rumah nih, satu tu je lah gunting kain, gunting lada, gunting plastik dan segala yg lain...huhuhu pastu aku teringat tool box dalam kereta ada first aid. Dalam tu ada gunting kecik (mcm gunting budak tadika tuh..) alhamdulillah walaupun terkial2 aku nak guna nak gunting kain reben tu, tapi ia dipermudahkan..

Cerita pasal coklat td, masa nak kuarkan dari mould, coklat tuh crack dan pecah (akibat shell yg nipis sangat...) pastuh aku try repair sbb sebelum ni penah jadi perkara yg sama dan bole dibetulkan. Lepas tuh tengok balik, tak ok gak..try repair lg sekali, pun tak okey gak..ermm aku terus tukar coklat putih, memang keseluruhan coklat putih..masa tuh dah lebih kurang pukul 4 pagi..bangun pagi2 nak gi keje, tengok okey dan aku terus masukkan dalam kotak yg aku dah bubuh reben sementara tunggu coklat masak td malam.


Huuu..pastuh ada lagi...dalam kereta nak pergi kerja, aku letak coklat tu bersusun kat atas lagi satu kotak coklat hantaran officemate kat kerusi belakang tanpa prasangka mcm selalu (sebenarnya dah lambat nak pergi keje jadi tak terfikir & berjaga2 mcm selalu)..ada sekalituh aku break....kotak tuh terpelanting........aku ingat ok lagi, sekali tengok ada beberapa ketul terpelanting keluar daripada cavity nya (tapi masih berada di dalam kotak)..huhu beberapa ketul yg bentuk love bercalar balar....huhuhu baru perasan yang aku tak bukak aircond (dlm keadaan biasa tanpa kehadiran coklat memang aku tak on aircond...)....bila tak bukak aircond, coklat tuh tak keras cam biasa..huhuhu odw meneruskan perjalanan ke ofis, aku fikir2...napa la jadi suma nih kat coklat satu nih...sbb coklat hantaran officemate aku yg buat sama2 dgn coklat nih,okey je prestasinya, takda masalah setakat nih (alhamdulillah..)....dan aku bagi free je kat Sally, hadiah aku untuk adiknya..

Intinya, HAZEL NUT, PURE STRAWBERRY dan ORANGE...

Lagi satu...aku kalut2 tuh, lupa nak bawakkan choc lebih untuk bagi Sally rasa huhuhuhu uwwaaaaa yelar..yg nih dia nak buat hantaran...

Silap aku jugak..sepatutnya aku buat sehari lebih awal..tapi masa tuh aku betul2 penat. masa tuh (hari sebelumnya) penat kenduri tak hilang lagi, mangga pintu pagar tak leh bukak, dah schedule aku nak pegi beli barang2 drag ke malam..balik beli barang,memang penat tak terkata..cari dan sediakan mould yg nak digunakan huh..macam biasalah..banyak betul alasan aku kan...

Tapi apa pun banyak pengajaran, dan experience nya..salah satu yg penting..lawa la coklat warna hitam nih (heheh warna dark choc sebenarnya...)..baru tahu..huhuhu

Thank you Sally.

Terima kasih ya Allah...sesungguhnya Kau maha mengetahui segala2nya. Masukkanlah aku dalam golongan orang2 yg sentiasa bersyukur..

2 comments:

sally said...

sainnye ko..byk tul halangan nak wat coklat utk adik aku tu...btw...thank's a lot...derang memang sgt suke tengok deco coklat dan rasenye....len kali aku order lg...may be for the wedd next year...

ozzyorange9768 said...

no problem lah sally, banyak hikmahnya insyaallah..

ur most welcome! glad to know they like it

insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih