Tuesday, June 12, 2012

Laksam

Assalamualaikum..

Laksam..hehhe teringin nak makan..buat sikit je kali ni sebab aku je yang makan pun..tapi pekat betul..menggulung laksam pun rasa macam ada peningkatan sikit..kali ni aku kukus guna pinggan kaca..yang sebelum ni guna tutup periuk..macam senang sikit guna pinggan ni..heheh resepi masih sama macam sebelum ni tapi aku adjust kuantiti je bagi sesuai untuk sorang makan 3 kali..ikan pun guna 2 ekor jer ikan kembung saiz sederhana..kali ni takda la lama sangat aku buat sebab aku buat laksamnya dulu..sama kukus sama sediakan bahan-bahan untuk kuah dan masak sekali..hehhehe


KUAH LAKSAM
  • 600 gm isi ikan.....direbus dan dikisar ( ida beli isi ikan yg dicincang jer )
  • 1 1/2 tin santan pekat segera / 600 mls santan pekat segar...nk lemak lagi boleh lebihkan
  • 2 labu kecil bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1 batang serai...dihiris nipis2*...utk resepi kali ni ida kisar 1 btg serai bersama bhn lain
Kisar/blend bahan yg bertanda *
  • 1/2 sd besar lada hitam tumbuk/serbuk lada hitam yg kasar.....boleh dilebihkan
  • 2 batang serai...diketuk
  • 3 sd besar gula lebih kurang / mencukupi
  • Garam secukup rasa
  • 2 asam keping -- takda, aku guna asam jawa heheh
  • Tambahan air yg mencukupi...jgn terlalu banyak takut kuah cair.
Cara2:
  • Campurkan semua bahan ke dalam periuk
  • Masak sehingga mendidih
  • Perasakan garam.

LAKSAM ( hanya pakai tepung beras shj )
BY : Ida @ Happy Cooking Time
  • 3 cawan tepung beras
  • 4 1/4 cawan air suam -+ ( sukatan air boleh adjust )
  • Sedikit garam
Cara2:
  • Panaskan air di dlm pengukus sehingga mendidih
  • Masukkan tepung & garam ke dlm mangkuk, masukkan 2 cawan air dahulu.....kacau sebati pakai whisker tgn.
  • Tambahkan baki air...kacau sebati -- campuran menghasilkan adunan yang sangat cair
  • Sapu acuan/pinggan dgn sedikit minyak, ambil 1 senduk adunan / secukupnya..tuang ke dlm acuan (ikut nak tebal mana, tapi jgn tebal sangat takut masa nk gulung ia pecah).
  • Letak acuan ke atas rak pengukus dan kukus selama 5 minit. Bila dah masak, sejukkan sebentar baru gulung.
  • Ulangi sehingga habis.

SAMBAL BELACAN
  • Ambil segenggam cili api, tambah sebiji cili besar, belacan, gula dan garam. (boleh ganti juga dgn cili kering yang direbus seketika)
  • Tumbuk @ kisar menggunakan blender kering
  • Perahkan air asam limau / lemon secukupnya
*Aku tak guna belacan, aku guna sejemput ikan bilis yg digoreng, lada besar (cili padi takda) pun goreng sekejap, tumbuk dgn sedikit garam.

LAKSAM dipotong bulat2 & sedia dimakan bersama kuahnya, sambal belacan serta hirisan ulam-ulaman seperti daun kesum, kobis, timun, kacang panjang ( kali ni tak der ) dan juga taugeh.

Note : Kalau yg real org Kelate  mkn laksam...dlm pinggan laksam tu mesti tambah seketui kecik belacan beserta bahan2 lain. Belacan ketui tu utk dimakan bersama laksam....sedap tau.


Itu la dia resepi yang mudah sekali..insyaallah sedap..ulam aku cuma kacang panjang, cili padi yang dipotong kecil-kecil dan sedikit lada besar..hehe

2 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sedapnya laksam... belum pernah cuba ingat nanti nak cuba jugaklah.. selalu beli...:))

Faiz said...

sedap kak, cuba la buat sendiri..lagi banyak leh makan hahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih