Salam..
hai semua..semoga semua yang masih singgah ke blog ni bahagia selalu..
Lama tak membebel dalam ni. Sayang sangat dengan blog ni. Sekali sekala datang tengok resepi lama-lama yang memang ada rekod dalam blog ni je. Sesuai dengan tagline 'Apa saja yg aku buat.. supaya aku ingat di kemudian hari yang aku pernah buat....', kadang bila dibayangkan, tanpa rekod kat dalam ni, memang aku tak ingat langsung apa yang aku dah pernah buat. Segala gambar, resepi, order, design etc. mengingatkan aku yang aku boleh dan yang paling penting, pernah buat rupanya.
Dan sekarang dan tika ini aku sangat rindu nak buat kek, sangat rindu nak melakar corak-corak atas kek yang walaupun tak seberapa tapi bagi aku ia memberikan kepuasan dan kadang melegakan stress yang agak menekan.
Bila start buka blog balik, tengok kawan-kawan blog, rasa rindu pula nak baca cerita masing-masing. Walau jarang bertegur, dan cuma kadangkala singgah dulu-dulu, ia tetap tercatat dalam buku kenangan.
Bila tak rekod resepi, atau dengan kata lain masak campak-campak ikut sukahati, memanglah sedap kadang, tapi rasa tu yang jadi macam harini buat rasa lain, bulan depan buat 'eh, kenapa rasa lain plak ni'..heheh
Jadinya, ingat nak mula rekod semula apa yang dibuat supaya senang nak tengok resepi kemudian nanti.
Yang terbaru ni, aku dah jumpa resepi puding karamel yang sedap sangat bagi aku. Dengan kurang manis dan kurang bau telurnya. Bila bawa ke ofis pun, kawan-kawan ofis kata sedap..alhamdulillah..nanti aku share ya..memang nak buat lagi.. Tunggu 2-3 minggu lagi sebab nak controlled gula dan manisan yang masuk dalam badan ni ha..hahhahaa
Harini pula, cuba resepi roti. Tapi tak berapa menjadi. Tapi tak pa, dah ada plan lain untuk roti yang tak jadi tu. Hopefully jadilah plan tu, nanti boleh share gambar kat sini.
Semalam masak daging sambal merah. Resepi sendiri yang paling basic. Aku memang tak berapa tahu masak daging ni. Jarang-jarang atau boleh dikatakan setahun adalah dalam sekali dua masak daging. Tu pun sebab nak habiskan daging raya korban tahun lepas hihi..alhamdulillah setelah bertahan menunggu dagiing empuk, hasilnya bagi aku boleh dapat markah 70%. Kira oklah kan. Kena cuba banyak kali lagi nak capai >90% hahah
Oklah..entah apa yang aku membebel-bebel ni..layankan je lah
Jumpa lagi..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Yang selalu dijenguk..Terima Kasih
-
Assalamualaikum!.. Apa khabar korang semua..harapnya baik-baik saja.. Ni Moist Walnut Brownies, buat guna resepi yang aku olah dari rese...
-
Novelty Cake . Pendapat peribadi aku, sebenarnya sangat mudah nak deco kek nih, start dengan konsep, pelan (sungai, air terjun, tasik, ...
-
Salam..hehhe ni la langsir yg aku buat raya tahun nih. daripada upahkan org luar, baik upahkan kat aku kan?...wahahhahah (gelak golek2) wala...
-
Salam.. hehhe apa la lagi yg aku bole buat dengan baki2 kek dan cheese selain trifle yg sedap nih...:D tapi gambar tak berapa nak indah lah...
-
Assalamualaikum.. Resepi shell & cream cheese kedua2nya bersumberkan dari blog kak Azlita Aziz ..terima kasih kerana sudi kongsi r...
2 comments:
Rajin ko memasak Faiz.. Tak sabar nak ltgk resepi puding karamel
insyaAllah..
Post a Comment