Tuesday, May 29, 2012

Kek Hantaran Pertunangan Pink

Assalamualaikum..
Pesanan dari adik ipar lagi..


Kek blueberry cheesecake dan disalut dengan chocolate ganache..


Terima kasih Eeda..semoga kek ini cantik dan sedap seperti mana citarasa si pemakan dan yang memandangnya..insyaallah

p/s: gambar tak clear sangat sebab terkocoh-kocoh betul ke perkataan ni? ambil gambar sebab nak pergi kerja..hehe

Friday, May 25, 2012

Moist Chocolate Cake & Almond Flake

Assalamualaikum..

Saja je letak title almond flake tu, bagi lain sikit dari tajuk biasa..hehhe ni buat selasa malam rabu semalam untuk bawa ke ofis..saja sebab dah lama tak bagi kek kat diaorang..

Resepi adaptasi dari resepi yang dapat dari CMG kek marble trio ..macam kat sini..tapi kali ni aku tukar jadi kek coklat plak..rasanya dah cuba bapa kali eh?..lupa la..


Moist Chocolate Cake
by OzzyOrange9768
Diadaptasi dari Sumber Asal: Mat Gebu
 
Bahan2nya:
300 g mentega
250 g tepung gandum*
30 g serbuk koko*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
6 biji telur gred C
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
1-2 sudu teh vanila esen
50 ml air 

Caranya (loyang 9x9): 
1.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
2.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan semua telur dan esen vanila, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental.
3.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan 1 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan air, gaul rata.
4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2.
note: saya copy methodnya dari Mat GEBU..

Thanks ya CMG for the marvelous recipe..aku rasa 2-3 potong jugak..eh?..moist la hehhe

Topping Chocolate Ganache

Bahan-bahan:
180 chocolate
160 non-dairy whipping cream

Caranya:
Panaskan whipping cream dengan cara double boil.
Bila dah panas masukkan chocolate yang dah di potong-potong. Kacau sehinggan semua coklat cair.
Biarkan pada suhu bilik atleast 6 jam sehingga likat. (aku buat lebih kurang dalam kul 12mlm, kul 6 dah likat sangat..tapi maybe lain keadaannya untuk cuca siang hari dan panas)

*nisbah coklat dan whipping cream tu, ikut suka memasing la..bole je insyaallah


Harga?..murah saja..boleh contact aku..ehhehe alamak..lupa plak..almond flake tu aku bakar suhu 175 degC dalam 7-10 minit tuh masa panaskan oven sebelum masukkan kek heheh

Thursday, May 24, 2012

Durian Cheesecake (Baked)

Assalamualaikum..
Ni buat malam isnin hari tuh..hehe aku sorang je yang makan..ngan adala 2 slice adec aku tapau bawak g 'tepi sungai' hahhaha syyyyhh


Struktur kek keju sepatutnya smooth, ni aku tak blend dulu pun durian tuh, terus je masuk, pastuh aku nya adunan krim pun terlebih whipping cream dan tak betul-betul smooth..nak putar lelama takut kek terlebih naik dalam oven pastu bila sejuk turun kat tengah-tengah..jadi faham2 sendiri lah..sebab tu tak mahu letak resepi lagi. Tapi alhamdulillah pagi tadi aku buat blueberry cheesecake (order) resepi yg lebih kurang sama, krim nya smooth..insyaallah

jadi, jemput pandang..jangan tanya mana aku dapat durian..sebab tu je la satu-satunya durian tinggal untuk kami dalam berempat, aku je yang makan durian heheh

rasa dia..emm sapa suka durian, mesti la sedap..tapi aku letak juga link tapi bukan resepi yang aku cuba ni tau..bole masuk ke blog Kitchen Corner..lebih kurang je cuma method yang aku buat lain sket..tapi tadi pagi guna method macam resepi kat Kitchen Corner tuh, alhamdulillah smooth..

Nota kaki untuk aku: + 100g durian.
 

Sunday, May 20, 2012

Wordless Entry 2

Assalamualaikum..

 
 
 

Alamak..tersalah fokus plak...
 
 

Saturday, May 19, 2012

Cupcake Hantaran Purple

Assalamualaikum..

Lagi pesanan dari adik ipar untuk hantaran pertunangan..

 


Terima kasih banyak-banyak Eeda..
 

Friday, May 18, 2012

Saturday, May 12, 2012

Real Madrid Cake..

Assalamualaikum...

Pesanan dari kak Yus lagi..


Chocolate moist cake filling cream chocolate..saiz 9"x9", berat semua ~ ><2 kg...


Alhamdulillah komen yang agak memberangsangkan dengan rasanya..birthday boy simpan lagi gambar logo tu (setakat hari dapat respon sehari selepas tu)..paham ke? abaikan je la..aku pun pening..

p/s: eh?..tetiba je ni rasa cama berbaloi je buat lambang tu..wahahhaha

 

Friday, May 11, 2012

Ayam Panggang Berempah

Assalamualaikum..

Buat lagi..hari tu yang kat sini aku ikut resepi macam ayam panggang Kenny Rogers tu kan?..yang kali ni aku buat sama tapi aku tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis..emm dah ada yang kata dalam hati macam makan ayam serunding kelapa..serunding kelapa yang warna kuning yang orang selalu buat letak kat nasi ambang tu...emm betul la tuh..memang sama la rasa dia wakakka...

kali ni aku letak suhu 160 - 170 degC bakar dalam 1 jam..emm pasni buat suhu 180 degC je la sbb suhu 160-170 degC tu, ayam tak hitam tapi lambat nak masak, pastuh belah dalam pun tak masak betul-betul..kena bakar semula walaupun dah hampir tinggal tulang..


Sebelum bakar tu aku peram lebih 2 jam pastu aku masak dulu atas kuali sekadar nak bagi kuah dia pekat macam masak ayam yang kat sini...emm pastu baru terfikir..eh kalau goreng pun macam sedap..kan?.. fuh!!kena beli ayam lagii..kena tunggu bulan depan lah ni..

 

Thursday, May 10, 2012

Double Choc Moist Steamed Cake

Assalamualaikum..
Hehhe rasanya kalau tak silap ni lah first time buat kek kukus dalam pengukus..boleh tahan sedap la rasa dia lagi-lagi pada peminat kek kukus..tapi adik aku seorang tu tak suka..kan kek kukus macam ada kenyal sikit tapi takda la kenyal pun..elok je lembut tapi leh tahu la mana orang yg tahu eh paham ke? belasah je la..

Topping aku tak ikut resepi bawah, aku ikut kepala aku je..panaskan whipping cream (double boil), masukkan sedikit coklat sampai cair, pastu tambah ngan serbuk koko..kacau sampai sebati..


Resepi ambil dari blog kak shahriahnovelisresipe aka Shahriah di MasterChef tu..

Double Choc Moist Steamed Cake
By: TheWriter'sCooKING!
BAHAN-BAHANNYA:
2 cawan tepung kek + 1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat + 2 sudu besar serbuk koko + sedikit garam  <<< ayak bersama

1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
1 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu pekat
2 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
70 gm choc chips Hershey's cairkan dalam microwave ---> aku guna coklat Beryl's

BAHAN TOPING:
200 gm choc chips Hershey's
50 ml susu segar
1 sudu besar mentega
*cairkan*

PENGUKUS
50gm choc chips Hershey *untuk tabur di atasnya*

CARA:
Putarkan gula, minyak, susu pekat, telur sehingga sebati atau gula larut.
Masukkan *bahan ayak dan putar sehingga sebati.
Masukkan coklat cair dan kacau sebati.
Akhir sekali tuangkan air panas dan putar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam acuan yang telah di sapukan dengan sedikit minyak jagung.
Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 45-50 minit.

takut tak?takut tak?
Hahaha tengok la..tengok la kek pertama aku kukus..kek lembut, tapi atas dia mengerutu gelembung-gelembung..takuuuuut...pastu elok je pecah 3 bahagian..hehhehe


Tapi habis juga..:)

Wednesday, May 2, 2012

Ayam Panggang Rosemary

Assalamualaikum..
Tiap kali bakar ke panggang ayam asyik ada yang hitam je yer..hahha ok la lepas ni aku buat aku letak jauh dari api..pastu tak nampak pun rempah nye kan?..tapi rasa boleh tahan..sangat senang, masuk semua dalam blender lada hitam pun aku masukkan, xda maknanya aku nak tumbuk dulu dan kisar.

Resepi asal adalah dari Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Rogers tapi aku takda herba atau rempah campuran tuh, yang ada cuma rosemary kering je..tu pun baru belajar beli herba gitu bulan lepas..hehe aku bakar 2 ketul sebesar 1/4 ayam..jadi sukatan semua bahan ni main masuk agak-agak cukup je..

Aku guna api atas sahaja dengan suhu 180degC. Masak tak sampai 1 jam pun..lepas setengah jam aku balikkan lepas sapu dengan baki bumbu..

 

Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Roger
Sumber: Dapur Hana & Potret Kasih

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-2 untuk make up ayam:
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam – (ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk..) -- aku masukkan sedikit lada sulah juga
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- Saya guna gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega

Cara penyediaan
1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam – semalaman.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
5. Semasa  membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

Aku makan ngan nasi je..huhu 

Terima kasih kepada penyumbang resepi..kak wana kata resepi asal dari CikMid, tapi aku takda la pula link nya..

wokeh..till then ecewah..

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang selalu dijenguk..Terima Kasih